Een blog voor leerkrachten

Een blog voor leerkrachten

In een artikel las ik onlangs dat leerkrachten bijzonder veel stress ervaren bij het begin van het schooljaar. Zelf heb ik 4 jaar in het onderwijs gewerkt en ik kan me er dus best iets bij voorstellen: na 2 maanden zonder contact met je leerlingen, moet je er terug invliegen. En iédereen - leerlingen, leerkrachten én ouders - moet op hetzelfde moment door die grote verandering na 2 maanden zomervakantie. Resultaat: iedereen is gespannen.

 

Rust zoeken geeft onrust

Om de rust nog even te mogen bewaren, gaan we dan vaak op zoek naar een houvast. Maar, opgelet, want 'houvast zoeken' en 'het willen vasthouden van rust' zorgen vaak voor net nog meer ... onrust.

Bovendien komen er bij de start van het schooljaar zo veel zaken op je af dat je in die periode nu eenmaal onrust kan ervaren.

 

Inventariseren is het begin van de oplossing

‘Inventariseren’ betekent niet per se dat je to-dolijstjes maakt. Of misschien helpt dat voor jou net wel. We 'inventariseren' op welke manier we de rust proberen te creëren. Sommigen doen dat met to-dolijstjes, anderen door bijvoorbeeld op te ruimen zodat dat straks niet meer hoeft, ...

Heb je opgesomd op welke manier jij in alle drukte de rust probeert te bewaren, ga dan even na, op een nieuwsgierige, eerlijke en open manier,  of dat alles ook effectief rust brengt. Voel je je écht rustiger door wat je doet of is het een kortetermijnoplossing die je, als je er zo bij stilstaat, eigenlijk onrustiger maakt?

 

Zoek een ankerpunt

Wanneer we onrustig zijn, maakt ons hoofd allerlei veronderstellingen en voorspellingen om te kunnen anticiperen op wat komen gaat. Ook dit kan voor extra onrust zorgen.

Merk je dat dit gebeurt, probeer dan vooral in het nu te blijven, door bijvoorbeeld een 'ankerpunt' te zoeken: bijvoorbeeld op je ademhaling letten, in alle rust en bewust genieten van een kopje koffie, een heerlijk geurende handcrème gebruiken, een spreuk in je agenda die je in de juiste mindset brengt, je voeten voelen op de grond, vertragen als je wandelt in de plaats van je pas te versnellen, ...

 

Deze tips zijn niet dé oplossingen, maar ze kunnen je hopelijk wel helpen om in die eerste stressvolle dagen jezelf te kunnen dragen.