Boeken en publicaties

Zelf groeien of je personeel laten groeien

 

Geluk en optimisme – Madelon Peters & Elke Smeets

Bestel hierDit boek leert je niets minder dan een gelukkiger te leven te leiden, en wel op basis van een bewezen werkzaam programma dat is ontwikkeld aan de Universiteit van Maastricht.

De kern van dit praktische boek bestaat uit oefeningen, stevig ingebed in wetenschappelijk onderzoek, die je gemakkelijk in je dagelijks leven kunt toepassen. De oefeningen centreren zich rond 4 thema's: het vergroten van zelf-compassie, het versterken van positieve emoties door meer aandacht voor de leuke dingen, het leren genieten van dingen en het versterken van toekomstgericht optimisme. 

Voorafgaand aan het praktische gedeelte geven Peters en Smeets uitleg over positieve psychologie, de rol van positieve emoties en de onderliggende psychologische mechanismen van geluk en optimisme. 

Madelon Peters is hoogleraar experimentele gezondheidspsychologie aan de Universiteit van Maastricht. Elke Smeets is directeur opleidingen bij Allegre in België en is als gastdocent verbonden aan de Faculteit Psychologie en Neurowetenschappen van de Universiteit Maastricht.

 

De valstrik van het geluk – Russ Harris

Bestel hier

 

We verlangen en streven allemaal naar gelukkig zijn. Maar zou het kunnen zijn dat bijna alles wat je dacht over het vinden van geluk niet klopt? En je zelfs op het verkeerde been wordt gezet? We worden in ons leven bepaald door de vele onbruikbare en onjuiste overtuigingen die we er op na houden over geluk. Ideeën die in brede kring worden geaccepteerd omdat 'iedereen weet dat ze waar zijn.' Deze overtuigingen lijken heel aannemelijk. Maar niets is minder waar!

De valstrik van het geluk is een zelfhulpboek die de vaardigheden en de kennis aanreiken om de 'val van het geluk' te leren herkennen. En, belangrijker nog, hoe eruit te ontsnappen. Het is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoeken en de psychotherapeutische methode ACT (acceptatie en commitment therapie).

 

Lees meer…

 

The Mindful and Effective Employee – Paul E. Flaxman Phd.

Bestel hier

 

 

The benefits of reducing employee stress are innumerable, as relaxed employees have a lower rate of absenteeism, higher rate of productivity, and enhanced resilience to workplace challenges. Reducing stress in the workplace is no longer only a matter of company culture-in today's economic climate, it is a priority that effective businesses cannot afford to neglect. The Mindful and Effective Employee presents a complete program based in acceptance and commitment therapy (ACT) that employee trainers, human resource managers, life coaches, group therapists, occupational health professionals, and organizational development practitioners can use to enhance employee productivity and performance. In three group sessions, trainers can deliver ACT psychological and behavioral skills that will make lasting changes in employee resilience and productivity. This program is created by the world's leading experts on ACT training in workplace settings

 

Om met ACT te leren werken als therapeut of coach

ACT in de praktijk – Russ Harris

Bestel hier

 

 

Letterlijke transcripties van therapiesessies en talloze oefeningen, metaforen en werkbladen maken dit boek de ideale manier om ACT sessie voor sessie in de praktijk toe te passen.
- Leer de zes kernprocessen van ACT toepassen
- Creëer je eigen mindfulnesstechnieken
- Overwin weerstand en motiveer zelfs de meest ongemotiveerde cliënten
- Gebruik ACT-technieken om daadwerkelijk gedragsverandering te bereiken
- Bouw sterke therapeutische relaties op

 

Leer ACT – Steven Hayes e.a.

Bestel hier

 

Dit boek is interessant voor professionals die werkzaam zijn in de (G)GZ of in andere settings waarin gedragsverandering langs psychologische weg een rol speelt.

Leer ACT! is dé Nederlandse vertaling van Hayes. Ervaring is absoluut noodzakelijk bij het toepassen van ACT. De therapeut kan zich deze vaardigheden alleen eigen maken door veel te oefenen, oefeningen die soms een zeer persoonlijk karakter dragen. Daarom is Leer ACT! primair een werkboek, dat gericht is op vaardigheden en praktijksituaties. Ieder hoofdstuk bevat verhelderende praktijkvoorbeelden en praktische opdrachten en oefeningen. Een dvd maakt deel uit van dit werkboek. Deze laat onder meer rollenspellen over voorbeelden van kerncompetenties zien. Leer ACT! is een onmisbaar werk- en oefenboek voor al die gedragstherapeuten die zich ACT eigen willen maken of zich er verder in willen bekwamen. 

 

ACT Theorie en praktijk – Jacqueline A-Tjak met o.m. als co-auteurs Annick Seys, Peter Heuts

Bestel hier

 

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een goed onderzochte en bewezen effectieve vorm van cognitieve gedragstherapie. In deze herziene, tweede editie worden de basisbegrippen van ACT uitgelegd en wordt de toepassing ervan in de praktijk beschreven. Theoretische en wetenschappelijke achtergronden, evenals de zes kernprocessen van ACT en gebruik van ACT in multidisciplinaire teams worden toegelicht. Aan bod komen angst, depressie, chronische pijn, psychose, verslaving, persoonlijkheidsproblematiek en autisme. Ook is er aandacht voor ACT bij kinderen en jeugdigen, bij ouders van kinderen met ontwikkelings- en/of psychische problemen en bij mensen met een verstandelijke beperking. Ten slotte wordt uitleg gegeven over de matrix, een hulpmiddel om ACT kort en krachtig te kunnen toepassen en is er een hoofdstuk over ACT als preventie. De lezer krijgt diverse handvatten om ACT in praktijk te brengen.

 

The ACT Matrix - A New Approach to Building Psychological Flexibility Across Settings and Populations

Bestel hier

 

The ACT Matrix fuses the six core principles of acceptance and commitment therapy (ACT) into a simplified, easy-to-apply approach that focuses on client actions and behavior as workable or unworkable, rather than good or bad. Most importantly, you'll learn how this innovative approach can be used to deliver ACT more effectively in a variety of settings and contexts, even when clients are resistant or unmotivated to participate. With contributions by Benjamin Schoendorff, Mark Webster, Annick Seys and more, this is the first book to utilize the ACT Matrix model, and it is a must-read for any ACT practitioner looking to streamline his or her therapeutic approach.

 

Blijven staan ondanks de storm. Handvatten voor ouders in een hoogconflictscheiding

Bestel hier

  Een boek geschreven vanuit ACT-inzichten en Geweldloos verzet. De auteurs richten zich tot ouders waarbij de spanningen tot lang na de scheiding blijven en het conflict zo escaleert dat de kinderen in de knel zitten. Het gaat om ouders die vaak al een hele weg hebben afgelegd binnen de hulpverlening, al dan niet in combinatie met allerlei juridische procedures. Ouders die zich niet begrepen en machteloos voelen.

De auteurs leggen in een heldere taal uit waarom het in sommige situaties niet meer lukt om ‘samen’ ouder te blijven en te overleggen over de kinderen. Naast een theoretisch kader, bieden zij vooral concrete handvatten aan ouders om zelf aan de slag te gaan, los van de andere ouder. Elementen uit verschillende therapievormen worden gebruikt en vertaald in een aantal concrete tools. Dit maakt het boek eveneens bruikbaar voor hulpverleners die binnen hun werkcontext met ouders in deze situaties geconfronteerd worden.

“Dit boek geeft moed en hoop en blijft toch met beide voeten op de grond. Het biedt perspectief. Voor ouders en voor kinderen. En net dat hebben we rond dit thema broodnodig.” - Bruno Van Obbergen, de Vlaamse kinderrechtencommissaris die ook het Voorwoord schreef.

 Het Levenskompas

Het Levenskompas helpt je te ontdekken wat er in je leven werkelijk toe doet zodat je je deze kennis kan gebruiken om een zinvol, productief en vitaal leven uit te bouwen.

Waarden zijn diepgewortelde verlangens met betrekking tot de manier waarop je wilt omgaan met de wereld, met andere mensen en met jezelf. Wat is belangrijk voor je? Wat wil je doen met je tijd op deze planeet? Waar wil je dat je leven voor staat? Hoe wil je in het leven staan? Hoe wil je je gedragen? Welke eigenschappen en kwaliteiten wil je als persoon ontwikkelen? Welke persoonlijke kwaliteiten wil je in je doelen en in je dagelijkse leven demonstreren?

Bestellen kan via administratie@allegre.be